Είπαν ή έγραψαν για τα «Αθωνικά Δίπτυχα»…

«Το περιβόλι της Παναγίας και ο κόσμος του, μέσα από παραμυθένια χρώματα γήινης αθωότητας και πνευματικής ανάτασης. Μαυροντυμένοι γέροντες, λιλιπούτειοι, με πρόσωπα έκπληκτα και ταπεινά. Σε σύναξη, σε λειτουργία, σε λιτανεία. Περιδιαβαίνοντας χωμάτινα μονοπάτια, αγρούς, πλέοντας με βαρκούλες στο οικείο πέλαγος.»

Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία, 5/6/2000

«Προέτρεψα τον παπα-Αναστάση να δώσει με τη σιωπηλή γλώσσα των χρωμάτων, την αίσθηση αυτών που δεν λέγονται και αυτών που δεν βλέπονται παρά μόνο με τα μάτια της πίστεως και της αγάπης… Απεικονίζει ένα κόσμο ελευθερίας, ζωτικότητας και αγάπης, όπως διαμορφώθηκε από τη μοναστική παράδοση. Με μια κίνηση ευλογίας εκφράζει τη μακροθυμία, τη μετάδοση αγιασμού, την απεριόριστη αυτοπροσφορά αγάπης»

Αρχιμ. Χριστόδουλος, ηγούμενος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου

«Ο ιερομόναχος Αναστάσιος είναι ένας δημιουργός ναΐφ, ασπούδαστος κι αυτοδίδαχτος. Ζωγραφίζει για να απαλύνει τη ροή του χρόνου και οι ζωγραφιές του, αυγοτέμπερες και πλαστικά, με τα λαϊκά μορφολογικά τους στοιχεία, συνθέτουν μια πανοραμική εικόνα της αγιορείτικης βιοτής. Με βάση το αίσθημα και την καλογερική του εμπειρία, αντλεί τις εμπνεύσεις του από τον Αθωνα και τις μεταμορφώνει με χάρη και χρωματική ζωηρότητα σε πρωτότυπες αφηγηματικές συνθέσεις. Όλα είναι απλά, συχνά ευρηματικά και γήινα, και τελικά καταλήγουν σε γιορτή των ματιών. Λιτανείες, μοναστήρια που λες κι είναι έτοιμα να απογειωθούν στον ουρανό, σκήτες, αρσανάδες, ασκητικές μορφές γερόντων, σκηνές απ’ τη λειτουργική ζωή: ένα ζωγραφικό ρεπερτόριο ιδωμένο μέσα από τα μάτια, τα πνευματικά και κατά σάρκαν, ενός μοναχού.»

Γιάννης Γκίκας, Συγγραφέας

«Με το που παίρνεις στα χέρια σου το λεύκωμα αυτό, διακατέχεσαι από την επιθυμία να το διαβάσεις μεμιάς. Και γιατί σε ελκύει η προσεγμένη έκδοση και γιατί έχεις εσύ, ο κοσμικός την περιέργεια να δεις την κατάθεση ψυχής ενός μοναχού για τον ιερό αυτό χώρο. Το περιβόλι της Παναγίας. Η περιέργεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, πειρασμική και βέβηλη, καθώς γνωρίζεις ότι ο χώρος αυτός σου είναι απρόσιτος. Ξέρεις πως αποκλείεται ποτέ να διαβείς την είσοδό του και να δεις με τα δικά σου οργανικά μάτια».

πρεσβυτέρα Μαρία Παναγιωτοπούλου, 

δρ. ιστορικός και Διευθύντρια Γενικών Αρχείων Κράτους Ευρυτανίας

«Έρχεστε στο Άγιον Όρος και παίρνετε τους χάρτες και ψάχνετε να βρείτε τα μοναστήρια και ρωτάτε που είναι τα κειμήλια, οι βιβλιοθήκες και οι τοιχογραφίες. Το Άγιον Όρος δεν είναι τα κειμήλια, δεν είναι οι τοιχογραφίες. Το Άγιον Όρος είναι αυτό το βιβλίο του παπα-Αναστάση. Μέσα του έχει την καρδιά του Αγίου Όρους, έχει την καρδιά των Οσίων πατέρων».

Ιερομόναχος Ιωακείμ Βραχνιώτης († 2016)