ΙΕΡΟ ΚΕΛΛΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΦΟΥΡΝΑ» ΚΑΡΥΕΣ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ιερομονάχου Αναστασίου: Από τον Σεπτέμβριο ώς τον Αύγουστο - Εορτές και πανηγύρεις στο ΓομάτιΜαλακό εξώφυλλο, 148 σελ, 17x24

18 € + έξοδα αποστολής

Στο βιβλίο αυτό ο παπα-Αναστάσης καταγράφει με το προσωπικό του ύφος τη θρησκευτική και λατρευτική ζωή στο Γομάτι Χαλκιδικής, όπου διακονεί ώς ενοριακός ιερέας. Το βιβλίο κοσμείται με ζωγραφικά έργα του ιδίου, που παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Ιανού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο Γομάτι.

Επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Αργύρης
Graphic design: Θωμάς Γκινούδης

Άγιον Όρος, 2002

ISBN 960-86627-1-0


Ο συγγραφέας

O ιερομόναχος Aναστάσιος κατάγεται από το Παντείχιον της Kωνσταντινουπόλεως. Eκάρη μοναχός στην Ι. Μ. Kουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος το 1977. Με την ευλογία του γέροντά του, ηγουμένου Aρχιμανδρίτου Xριστοδούλου, εγκαταβιώνει από το 1982 στο Ιερό Κελλί του Tιμίου Προδρόμου στις Kαρυές.


Είπαν ή έγραψαν για το βιβλίο...

«Αυτό το σεμνό και ολοφώτιστο βιβλίο ο ιερομόναχος Αναστάσιος το 'χει σχεδιάσει σκορπώντας, ανάμεσα στα αφιερώματα τών μηνών, δεκάδες σκίτσα που κινούνται στο δίχρωμο μαύρο - κόκκινο. Το βιβλίο είναι μηνολόγιο στα χνάρια των Βυζαντινών ημερολογιστών, όπως ο Κασσιανός Βάσσος και ο Ιερόφιλος ο σοφιστής. Ένα μηνολόγιο αφιερωμένο στον τόπο που αγάπησε πολύ, το Γομάτι. Ο κύκλος του χρόνου, τα λατρευτικά έθιμα των Γοματιανών, καταγράφονται με την ηρεμιστική γλώσσα του παραμυθιού, τη ρέουσα του ταξιδιώτη, την ευσεβή του πιστού. Τον κορμό του λόγου του διατρέχει μια ηθική που κάνει το βιβλίο ένα τερπνό ανάγνωσμα μιας θεόπνευστης λαογραφίας, πίσω απ' την οποία αποκαλύπτονται οι μεγάλοι δάσκαλοι, όπως ο Φώτης Κόντογλου. Μέσα από τους ιμπρεσσιονιστικούς πίνακες του βιβλίου, αλλά και μέσα από τα "Αθωνικά Δίπτυχα" παρελαύνουν ο Π. Ζωγράφος, που εικονοποίησε τις μάχες που περιέγραψε ο Μακρυγιάννης, ο ρακένδυτος Θεόφιλος, ο Βολιώτης Κίτσος Μακρής, ο Γ. Τσαρούχης με τις υδατογραφίες της περιόδου 30-50, μέχρι και ο Ράλλης Κοψίδης...» Μιχάλης Ζευγουλάς, Ελληνικό Πανόραμα, Μάρτιος-Απρίλιος 2003


Εκδηλώσεις - Παρουσιάσεις

13-31 Μαΐου 2003: παρουσίαση του βιβλίου και έκθεση των πρωτοτύπων ζωγραφικών έργων, Αίθουσα Τέχνης βιβλιοπωλείου Ιανός, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη.